audio

Palandöken’in Zirvesinden Globalleşen Marka

2025’te hedef, 42 otelden 100 otele, 2,5 milyon misafirden 3,5 milyona ulaşmak. Dedeman, Palandöken’den yurt dışına yayılan büyüme hikayesini artırarak devam ettirmek istiyor.  – Zeynep Aktaş

Erzurum Palandöken’in bembeyaz yamaçlarındayız. Dedeman’ın 32. sezon açılışı için bir araya geldik. Dağın zirvesinde, Dedeman’ın dünden bugüne yolculuğunu konuşmak için Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman, Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray ve Başkanvekili Murat Özmestçi ile geniş katılımlı bir kahvaltıda bir aradayız. Sohbetimiz, aile mirasından kurumsallaşmaya, büyüme hedeflerinden sürdürülebilir geleceğe kadar uzandı.

Erzurum Palandöken’de, bulunmak büyük bir keyif. Tabi asıl merak ettiğim Dedeman grubunun yeni dönemdeki vizyonu ve projeleri … Nereden başlayalım?

Banu Dedeman: (gülümseyerek) Palandöken’den başlayalım elbette! Burası bizim için sadece bir yatırım değil, duygusal bir hikâye. Rahmetli babam Murat Dedeman’ın bu bölgeye verdiği emekleri her seferinde burada hissediyorum. Onun izinden giderek, Palandöken’de yenileme çalışmalarına önümüzdeki nisan ayında başlayıp 2026’da tamamlamayı hedefliyoruz.

Murat Bey, ailenin dördüncü kuşağını temsil ediyorsunuz. Siz ne hissediyorsunuz?

Murat Özmestçi: Rahmetli dedem, 1994’te bu otele yatırım yaptığında birçok kişi “Neden Erzurum?” diye soruyordu. Ama o, bölgenin potansiyelini görmüştü. Dedem, Palandöken’e inanarak burada büyük bir değer oluşturdu. Biz de bu değeri daha da büyütmek ve geleceğe taşımak istiyoruz. Palandöken bizim için hem bir sembol hem de çıkış noktası.

Ergün Bey, yeni projeler ve büyüme hedefleriniz oldukça iddialı. Türkiye’nin en büyük yerli otel zincirisiniz, değil mi?

Ergün Demiray: Kesinlikle. 2024 yılını %55 büyüme ile kapatırken 2,5 milyon misafir ağırladık. Şu an 42 otelimiz açık, 21’i açılmayı bekliyor, 12 tanesi ise imza aşamasında olmak üzere toplamda 75 otel sayısına ulaştık. Ayrıca 30 yeni projeyle ilgili yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz 2025 sonunda 100 otel ve 3,5 milyon misafiri ağırlamak. Yurt içinde ve Türki Cumhuriyetler’de sağlıklı ve kontrollü büyümeyi sürdüreceğiz. Yakın coğrafyalarda büyüyerek global rekabette de güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyoruz.

Palandöken’i yenilemekten bahsettiniz.  Biraz daha açar mısınız? 

Ergün Demiray: Küresel iklim değişikliğinden ötürü uzmanlar 2000 metrenin altına kar yağışında sıkıntı olacağını söylüyor. Bu nedenle 2600 metreden başlayarak 3200 metreye kadar ulaşan Palandöken, ileride daha da önemli bir lokasyon olacak.

Kış turizminin merkezi mi olacak?

Ergün Demiray: Açıkçası Palandöken’in potansiyelini sadece kış turizmiyle sınırlı tutmak istemiyoruz. Bu konuya dair çalışmamız var. 2026’da tamamlayacağımız renovasyon projeleriyle burayı dört mevsim turizme açık, modern bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Hedefimiz, Palandöken’i dört mevsim turizmin adresi yapmak.

Neler yapayı düşünüyorsunuz?

Ergün Demiray: Otel, modern tasarımlarla baştan aşağı yenilenecek. Yaklaşık 10 milyon dolar bir yatırım öngörüyoruz. Sadece konaklama değil, doğa sporları ve etkinliklerle Palandöken’i yıl boyunca canlı tutacağız.

Banu Dedeman (araya giriyor): Bu noktada uçak saatlerinin de düzenlenmesi çok önemli. Palandöken turizminin gelişmesi için uçak saatini 7'ye değil de 9'a alırsak inişle birlikte otele varışlar 12 olacağı için oradaki uçuş ve otele giriş çıkış durumlarını olumlu etkileyebilecek.

Sanırım bu sözünüz Fedai Bey’e (Not: Fedai Sait Eş açılışta yer alan Erzurum THY Satış Müdürü)

Banu Dedeman (gülümseyerek): Doğrusu gördüğümüz her hava yolu yetkilisine söylüyoruz.

Peki, bu büyüme hikayesinde markalaşma stratejiniz nasıl şekilleniyor?

Banu Dedeman: Dedeman olarak artık sadece “tek bir marka” değil, 10 farklı markayla hizmet veriyoruz. Park Dedeman, Smart by Dedeman, Dedeman Collection, Suites and Residences… Hepsini farklı ihtiyaçlara göre konumlandırdık. Yeni projelerimizden biri de Dedeman Village olacak.

Dedeman Village projenizi merak ediyorum. Ancak öncesinde hedef kitlenizi öğrenmek istiyorum.

Banu Dedeman: Marka çeşitliliğimizle her bütçeye ve beklentiye uygun konaklama seçenekleri sunuyoruz.

Murat Özmestçi: Yerli misafirler kadar yurt dışı misafirler de hedef kitlemiz arasında. Farklı ülkelerden gelen talepler var. İngiltere, Polonya, İtalya ve Almanya’dan ciddi bir ilgi görüyoruz. İran ve Rusya gibi pazarları da canlandırmayı hedefliyoruz.

Projeler sürdürülebilirlikten bağımsız değil. Dedeman bu alanda ne yapıyor?

Ergün Demiray: Sürdürülebilirlik, Dedeman için sadece bir hedef değil, aynı zamanda bir sorumluluk. 2025 yıl sonuna kadar plastik kullanımını sıfıra indireceğiz. Yerel tedarikçi oranını artırarak bölgesel ekonomilere katkı sağlıyoruz. Ayrıca karbon ayak izimizi en aza indirip enerji ve su tasarrufunda büyük ilerlemeler kaydedeceğiz.

Banu Dedeman: Kadın istihdamı da sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası. Şu an çalışanlarımızın yüzde 48’i kadın. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarmak.

Murat Özmestçi (gülerek): Teknolojiyi de unutmamak lazım. Dijitalleşmeyi önemsiyoruz Sadece bugünü değil, geleceği de düşünüyoruz. Örneğin “Dedeman Village” projemizle ekolojik ve bütçe dostu yaşam alanları sunacağız.

Yani Dedeman Village projesi, sürdürülebilir vizyonun bir yansıması mı?

Murat Özmestçi: Kesinlikle. Dedeman Village, ekolojik ve bütçe dostu yaşam alanları sunacak. Sağlıklı yaş alma merkezleri kurarak doğayla iç içe bir yaşam sunmayı hedefliyor. Kreşten sosyal alanlara, ekolojik kasabalardan villalara kadar geniş bir konsept sunacağız. Türkiye genelinde herkesin erişebileceği projeler olacak.

Banu Dedeman: Bu proje sadece bir konaklama değil, bir yaşam tarzı sunacak. Herkesin kaliteli, doğayla iç içe yaşam alanlarına erişebilmesini istiyoruz.  Bu projeyi Nisan 2025’te tanıtacağız.

Peki ya Smart by Dedeman?

Murat Özmestçi: Bu yenilikçi markamızla gençlerin tercih ettiği bir marka haline geliyoruz. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünüyoruz.

Banu Hanım, gördüğüm kadarıyla sizin için Palandöken’in anlamı çok büyük…

Banu Dedeman: Evet, babam Murat Dedeman’ın vizyonu Palandöken’e çok şey kattı. Buraya her gelişimde onun anılarını yaşıyorum. Bu dağlar, bugün sadece bir kayak merkezi değil; bizim için tarih, emek ve vefa anlamına geliyor.

Kurumsallaşma adına önemli bir adım attınız ve profesyonel bir yönetim anlayışı getirdiniz. Ergün Bey’in hikayesi de bu anlamda ilginç…

Banu Dedeman: (gülerek) Evet, Ergün Bey bizim ilk profesyonel Yönetim Kurulu Başkanımız. Bu, aile şirketlerinde çok sık görülen bir durum değil. Ama doğru zamanda, doğru isimle yola çıkmak önemliydi.

Ergün Bey, sizin Dedeman maceranız aslında çok eskilere dayanıyor, değil mi?

Ergün Demiray: Evet,Dedeman’la benim maceram 1987 yılında başladı. Şöyle düşünün 13-14 yaşlarında bir vestiyer çocuk gelmiş, dede ile çalışmış, vestiyerlik yapmış, sonra kadroya geçmiş. Otellerde her şeyi içine kadar sindirmiş. Sonra babayla çalışmış, kardeşiyle çalışmış. Yaklaşık üç yıl önce yollarımız tekrar kesişti ve biz de harekete geçtik.

Harekete geçmek derken, bu süreçte Dedeman Grubu neleri değiştirdi?

Ergün Demiray: Dedeman daha önce biraz kapalı bir kutu gibiydi. Oysa uluslararası firmalar gelip Türkiye’den çok şey kazandı. Biz de bu ülkeye ait değerleri globalde temsil etmek için franchise ve yönetim sistemimizi geliştirdik. İşi doğru temele oturtmak, ilişkileri sağlam kurmak önemliydi. Bugün geldiğimiz noktada doğru yolda olduğumuzu daha iyi görüyoruz.

Sezon açılışında önemli bir imza attınız. Kıbrıs’ta da yeni bir proje söz konusu sanırım?

Ergün Demiray: Evet, Kıbrıs Gaziveren’de Dedeman Suites & Residences projesi için Evergreen firmasıyla anlaşma sağladık. Evergreen Kıbrıs’ın önde gelen şirketlerinden ve 22 yıllık tecrübesi ile önemli işlere imza atmış bir firma. Lansman öncesi %15 indirim sözü de aldık. Bu tür projelerle Dedeman’ın büyüme hikayesini globalleştirerek yeni alanlara taşıyoruz.

Sezon açılış töreni oldukça kalabalık. Kimler katıldı açılışa?
Ergün Demiray: Sezon açılış törenine Türkiye’nin önde gelen acenteleri, basın mensupları ve Dedeman’ın yöneticileri ile yatırımcılar katıldı. Ayrıca il protokolü olarak Erzurum Vali Vekili Lokman Düzgün, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, Erzurum İl Jandarma Komutanı Engin Avcı, Erzurum İl Turizm Müdürü Ahmet Yer, Erzurum THY Satış Müdürü Fedai Sait Eş katıldı.

Son sorum olsun. Dedeman yurda yayılan bir hikâye diyebilir miyiz?

Banu Dedeman: Evet, bu çok doğru. Dahası Dedeman, Anadolu’dan doğup global bir marka olma yolunda ilerliyor. Palandöken ise bu hikâyenin en değerli duraklarından biri.

Ergün Demiray: Geçmişimizin mirasını taşırken, sürdürülebilir bir gelecek inşa ediyoruz. Hedefimiz, yut dışı da dahil herkesin Dedeman’ı olmak.

Murat Özmestçi: Dedemizden bize kalan bu mirası büyüterek, Dedeman’ı geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuz.

Dedeman grubunun, kurumsallaşma, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik odaklı büyüme hedefleriyle beraber ileriye dönük güçlü beklentileri var. Palandöken’in zirvesinden yurt dışına yayılan bu hikâye, turizmin sadece bugünü değil, yarınını da şekillendireceğe benziyor.

Yorumlar ()

    Yükleniyor ...